Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Skip Navigation LinksGarispandu Sekolah Memandu

Garispandu Latihan dan Ujian Memandu Semasa Wabak Pandemik Covid-19

Garispandu Sekolah Memandu.pdf

Jenis Kelas Garispandu yang Perlu Dipatuhi oleh Sekolah-Sekolah Memandu

A.    Latihan atau Ujian Teori Kod Jalan Raya atau High Way Code (HWC) Classes.

 

 

 

 

 

 

 1. Menghadkan jumlah penuntut dalam satu-satu sesi kepada tidak melebihi 60% sahaja daripada kapasiti biasa ruang bilik kelas (normal capacity).
 2. Mengisi borang deklarasi kesihatan yang membolehkan pengesanan kontek (contact tracing) jika diperlukan, iaitu dengan mengambil maklumat kehadiran yang lengkap seperti nama, nombor telefon dan sebagainya sebelum latihan dan ujian memandu dijalankan.
 3. Sekolah-sekolah Memandu hendaklah mengamalkan langkah-langkah mencegah jangkitan Covid-19 seperti berikut :-
  1. Mengadakan penyukat panas badan (body temperature check) dan memastikan penyukatan terhadap Jurulatih dan Peserta sebelum memulakan kelas. Jika panas badan (body temperature) Jurulatih atau Peserta adalah melebihi 37℃ paras biasa suhu badan (normal body temperature) atau terdapat tanda-tanda demam atau selesma atau jangkitan Covid-19, maka Jurulatih atau Peserta adalah dikategeorikan berisiko tinggi (high risk) untuk mengikuti latihan dan kelas latihan.  Jurulatih atau Peserta adalah tidak dibenarkan untuk menjalankan atau menghadiri kelas latihan.  Jurulatih atau Peserta berkenaan hendaklah meninggalkan tempat latihan dengan serta merta dan disarankan untuk berjumpa Doktor untuk sebarang nasihat sebelum pulang ke rumah. 
  2. Memastikan penjarakan fisikal atau sosial (Physical or Social Distancing) semasa mengendalikan kelas latihan iaitu jarak tempat duduk sekurang-kurangnya 1 - 2 meter diantara satu peserta latihan dengan yang lain.
  3. Mengadakan tanda seperti pelekat di atas lantai atau di tempat duduk
  4. Menyediakan pensanitasi tangan (hand sanitizer) dan memastikan pemakaiannya mengikut saranan oleh Kementerian Kesihatan.
  5. Mengadakan penutup mulut dan hidung 'face mask' dan memastikan pemakaiannya mengikut saranan oleh Kementerian Kesihatan.
  6. Mengelakkan sentuhan fizikal (physical contact).
  7. Mengamalkan kebersihan diri bagi Jurulatih dan Peserta.
 4. Memastikan kebersihan persekitaran premis Sekolah Memandu dan kelas :-

   
  1. Penyediaan kemudahan bilik air yang bersih dan mencukupi, tempat membasuh tangan beserta sabun, tuala pakai buang atau tisu, dan tong-tong sampah yang bertutup.

    
  2. Memastikan pengalihudaraan atau ventilasi yang baik (ventilation). Disarankan untuk menggunakan kipas dan membuka tingkap jika perlu.
 5. Menyediakan langkah-langkah yang membolehkan pengesanan kontek (contact tracing) :-

   
  1. Sekolah-sekolah Memandu adalah dikehendaki untuk menggunakan Bru-Health bagi mengesan Jurulatih dan Peserta.  Jurulatih dan Peserta hanya dibenarkan memasuki kelas jika mempunyai kod penilaian berwarna hijau atau kuning sahaja.  Oleh yang demikian, sekolah-sekolah memandu dimestikan untuk mendaftar QR Code Bru-Health untuk dipamerkan di pintu hadapan sekolah.

    
  2. Mengambil maklumat kehadiran yang lengkap seperti nama, nombor telefon dan sebagainya.

    
  3. Garispandu ini akan direbiu dari masa ke semasa.
B.    Latihan atau Ujian Praktikal Memandu

1.     Menghadkan jumlah penuntut dalam satu-satu sesi kepada tidak melebihi 60% sahaja daripada had biasa latihan atau ujian praktikal memandu (normal limit).

 

2.     Mengisi borang deklarasi kesihatan (health declaration form) yang membolehkan pengesanan kontek (contact tracing) jika diperlukan, iaitu dengan mengambil maklumat kehadiran yang lengkap seperti nama, nombor telefon dan sebagainya sebelum latihan dan ujian memandu dijalankan.

 

3.     Sekolah-sekolah Memandu hendaklah mengamalkan langkah-langkah mencegah jangkitan Covid-19 seperti berikut :-

  1. Mengadakan penyukat panas badan (body temperature check) dan memastikan penyukatan terhadap Jurulatih/Pegawai Penguji atau Calon sebelum memulakan latihan atau ujian praktikal memandu.  Jika panas badan (body temperature) Jurulatih/Pegawai Penguji atau Calon adalah melebihi 37℃ paras biasa suhu badan (normal body temperature) atau terdapat tanda-tanda demam atau selesma atau jangkitan Covid-19, maka Jurulatih atau Peserta adalah dikategeorikan berisiko tinggi (high risk) untuk mengikuti latihan atau ujian memandu.  Jurulatih atau Peserta adalah tidak dibenarkan untuk menjalankan atau menghadiri latihan atau ujian memandu.  Jurulatih atau Peserta berkenaan hendaklah meninggalkan tempat latihan atau ujian memandu dengan serta merta dan disarankan untuk berjumpa Doktor untuk sebarang nasihat sebelum pulang ke rumah. 

4.     Memandangkan penjarakan fisikal atau social (Physical or Social Distancing) semasa mengendalikan latihan memandu di antara Jurulatih/Pegawai Penguji atau Calon adalah sukar untuk memenuhi jarak 1 - 2 meter, maka perkara-perkara berikut hendaklah diambil :-

 

  1. Menyediakan pensanitasi tangan (hand sanitizer) dan memastikan pemakaiannya mengikut saranan oleh Kementerian Kesihatan.
  2. Mengadakan penutup mulut dan hidung 'face mask' dan memastikan pemakaiannya mengikut saranan oleh Kementerian Kesihatan.
  3. Mengelakkan sentuhan fizikal (physical contact).
  4. Mengamalkan kebersihan diri bagi Jurulatih dan Calon.
  5. Memastikan pengalihudaraan atau ventilasi yang baik (ventilation). Disarankan untuk membuka tingkap kenderaan.
  6. Kenderaan latihan atau ujian hendaklah dibersihkan dan disinfeksi sebelum dan selepas digunakan terutamanya di bahagian permukaan alat-alat kenderaan yang sering disentuh/ dipegang seperti stereng, kerusi, gear, brek tangan, pemegang pintu (door handle).
  7. Selepas digunakan, kenderaan latihan atau ujian hendaklah direhatkan selama 15 minit sebelum digunakan semula untuk latihan atau ujian memandu dengan membuka semua pintu-pintu kenderaan untuk pengaliran udara.
  8. Menyediakan langkah-langkah yang membolehkan pengesanan kontek (contact tracing).  Sekolah-sekolah Memandu adalah dikehendaki untuk menggunakan Bru-Health bagi mengesan Jurulatih/Pegawai Penguji atau Calon. Jurulatih/Pegawai Penguji atau Calon hanya dibenarkan memasuki kelas jika mempunyai kod penilaian berwarna hijau atau kuning sahaja.
  9. Mengambil maklumat kehadiran yang lengkap seperti nama, nombor telefon dan sebagainya.

 

5.     Garispandu ini akan direbiu dari masa ke semasa.


logo brunei.gif

JABATAN PENGANGKUTAN DARAT


Penggunaan BruHealth untuk Keselamatan Penumpang Pengangkutan Awam

Isnin, 15 Jun 2020 – Jabatan Pengangkutan Darat (JPD), Kementerian Pengangkutan dan Infokomunikasi (MTIC) ingin memaklumkan kepada orang ramai bahawa mulai hari Isnin, 15 Jun 2020, semua kenderaan pengangkutan awam terutamanya bas-bas awam, teksi dan perkhidmatan e-hailing (Dart) akan menggunakan aplikasi BruHealth bertujuan menjaga kesejahteraan dan keselamatan semua penumpang pengangkutan awam.

Para penumpang pengangkutan awam disaran mengambil tindakan-tindakan berikut: -

 1. Mengimbas QR Code yang disediakan di setiap kenderaan awam  sebelum menaiki kenderaan dan  turun dari kenderaan;
 2. Pemandu dan konduktor bas mengimbas Kod Sendiri atau My Code penumpang menggunakan aplikasi Premise Scan; atau
 3. Mengisikan borang deklarasi kesihatan secara bertulis jika perlu. 

Sementara itu, semua pengusaha dan pemandu pengangkutan awam dinasihatkan mematuhi saranan Kementerian Kesihatan dengan memastikan:-

 1. Jumlah penumpang tidak melimpasi had kapasiti penumpang yang telah ditetapkan sekarang iaitu sebanyak 50%;
 2. Setiap penumpang bas awam perlu membuat penjarakan sosial sekurang-kurangnya satu (1) meter dan duduk secara berselang seli antara satu dengan yang lain;
 3. Memeriksa suhu badan setiap penumpang sebelum masuk kenderaan dan tidak membenarkan masuk mana-mana penumpang yang kurang sihat atau mempunyai sebarang simptom pernafasan;
 4. Menyediakan cecair pembersih tangan (hand sanitizers), tisu kertas tangan pakai buang dan tong sampah di dalam bas awam;
 5. Pemandu dan kondaktor bas hendaklah sentiasa membersihkan semua permukaan di dalam bas yang sering disentuh oleh penumpang seperti tempat duduk dan rel tangan (hand rails); dan
 6. Pemandu dan konduktor bas perlu sentiasa mencuci tangan dan tidak bertugas jika  kurang sihat.

JPD mengucapkan terima kasih atas kerjasama yang diberikan oleh semua pengusaha dan penumpang pengangkutan awam demi menjaga kebersihan dan kesihatan dalam usaha bersama membendung wabak COVID-19 di negara ini.


Haji Rozaly bin Haji Saidon

Pengarah Pengangkutan Darat, Kementerian Pengangkutan dan Infokomunikasi